Több fronton is helyt állnak az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagjai az országos vészhelyzet kihirdetése óta. Az új koronavírus járvány minden téren új, eddig szokatlan megpróbáltatások elé állítja az ország összes szolgálatot ellátó polgárőrét.

Az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület működési területe viszonylag nagy és nagyrésze turisztikailag kiemelt terület. Egyesületünk fő területe Esztergom és Esztergom – Kertváros, de napi szinten jelen vagyunk Dömös, Pilismarót, Pilisszentlélek és Kesztölc településeken is.  Az országos intézkedések után valamennyi település saját intézkedéseket is meghozott a járvány lassításának érdekében.

Szutor Bendegúz és Takács Balázs kerákpáros szolgálatellátás közben
Szutor Bendegúz Dávid és Takács Balázs kerákpáros szolgálatellátás közben

Esztergomban 2020.03.16.- án lezárásra kerültek a nyilvános játszóterek. Ezeket a helyeket lekerítették és információs táblákkal látták el. Egyesületünk tagjai minden nap ellenőrzik, hogy a zárást ne rongálják meg illetve, hogy ne legyen a játszótér területén senki. Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy a korlátozást figyelmen kívül hagyva tovább használják ezeket a helyeket az emberek. Természetesen minden esetben kiküldjük őket és megpróbáljuk elmagyarázni, hogy semmi másért csak az emberek védelme érdekében van lezárva a terület.  Ellenőrizzük naponta a 15:00 zárási kötelezettség betartását is. Több esetben találtunk már nyitva szórakozóhelyet és több esetben kellett kiküldenünk embereket kocsmákból.  Segítjük az idős honfitársainkat is. A városi telefonszám mellett mi is létrehoztunk egy központi számot, ahol az idős emberek segítséget kérhetnek tőlünk. Több esetben vásároltunk be idős embereknek, de érkeznek különféle egyedi kérések is amiket megpróbálunk minden esetben teljesíteni. 

2020.03.28. napján bevezetett és azóta meghosszabbított kijárási korlátozás betartatásában is nagy szerepet vállal egyesületünk. Tájékoztatunk, segítünk, de ha a helyzet megkívánja komolyan fellépünk a társszerveinkkel közösen a szabályt megszegők ellen. Mivel a jóidő időközben beköszöntött így még nehezebb otthonmaradásra buzdítani a lakosságot. A kiránduló és turistahelyeken hangosbemondó segítségével hívjuk fel az ottlévők figyelmét a kijárási korlátozások betartására és az idősek védelmére. Ezeken a helyeken továbbá tájékozató lapokat és szórólapokat is kihelyeztünk. Ahol pedig nagyon sok turista tartózkodik, ott megfelelő védőfelszerléssel mindenkihez odamegyünk és tájékoztatjuk őket a szabályokról.  Sajnos azt tapasztaljuk, hogy gyakran érkeznek nagyobb városokból és más megyéből a környékünkre. Máskor ennek nagyon örülünk az itt lakókkal együtt, de most inkább tartunk tőlük. Pilisszentléleken van olyan nap, hogy 150-200 autó is megfordul.

Szalai Emese és Valent Tamás polgárőrök védőfelszerelésben a Széchenyi téren
Szalai Emese és Valent Tamás polgárőrök védőfelszerelésben a Széchenyi téren

 

Húsvét idejére a polgármesterek különleges rendeleteket hozhattak helyi szinten a turisták visszatartásának érdekében. Ez így is történt a működési területünkön lévő összes településen is. Dömösön lezárták az összes önkormányzati tulajdonban lévő parkolót és utat. A Dömösi csoportunk tagjai itt megpróbálták betartatni az új szabályokat a rendőrséggel közösen. Pilsimaróton a bolt előtt segítettünk. Megpróbáltuk betartatni az idősávos vásárlást és megszüntetni a gyülekezést a bolt előtt. A Dunakanyar Fővárosában, Esztergomban 14 helyen történt lezárás és többször volt olyan, hogy egy egész településrészt kellett lezárni. A zárásban fő szerepet töltöttek be a polgárőrök, önkormányzati rendészek  és a rendőrség. Búbánatvölgy és Pilisszentlélek városrész utcáiba csak lakcímkártya felmutatása után mehettek be személyek. Esztergom belvárosában minden turisztikai célpont lezárásra kelült. Kiürült a Szent Adalbert főszékesegyház környéke, a Viziváros, a vaskapu környéke és a Nagy Duna sétányról nyíló utak és parkolók is. Polgárőreink 4 napon keresztül napi 10 órában dolgoztak azon, hogy a meghozott szabályokat mindenki betartsa. Kesztölc településen egyenesen megtiltották a turisták jelenlétét. Itt kettő helyen zártunk a helyi lakosok és az önkéntes tűzoltók segítségével. A faluban nehezítette a munkánkat, hogy nem álltak rendelkezésre a lezáráshoz szükséges eszközök és ezt nekünk kellett  beszerezni. Egyedül ennyi helyen nem tudtunk volna helyt állni ezért a Tokodaltárói Polgárőr Egyesület tagjainak segítségével és Valent Tamás és Kemecsi László vezetők koordinálása alapján mintegy 30 ember látott el szolgálatot húsvét alatt. Munkánk sikeres volt és viszonylag nyugodt hétvégét tudhatunk magunk mögött.  Bár a polgármesterek által meghozott szabályok 2020.04.13. éjfélkor megszűntek, a kijárási korlátozások továbbra is érvényben maradtak. A védőfelszerelések rendelkezésre állnak, tagjaink ismerik és felismerik a tüneteket és megfelelő, hiteles tájékoztatást tudnak nyúltani a lakosság részére. Folytatjuk a vészhelyzet kihirdetéskor megkezdett munkánkat.

A lakosságtól türelmet kérünk és megértést a kollégáknak pedig kitartást kívánunk.

Együtt sikerülni fog!

Valent Tamás

Alelnök, szolgálatvezető