Közlekedésbiztonsági és családi napot tartott Csépen a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség. A rendezvényre kitelepültek a társszervezetek, a Magyar Vöröskereszt, önkéntes tűzoltók, katasztrófavédelem és a rendőrség.

A megnyitó ünnepségen Kun Csaba a megyei polgárőr szövetség elnöke köszöntötte a rendezvényre érkezett vendégeket, polgárőr társakat, résztvevőket. Kiemelte, hogy nem csak közlekedésbiztonsági szempontól nőtt meg a polgárőrség szerepvállalása iránti igény, hanem a pandémia időszakában is kiemelt feladatokkal nyújtott segítséget az önkormányzatok és a hatóságok részére.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő megköszönte a polgárőröknek azt a szolgálatot, amit a hétköznapokon minden nap, a pandémiában, az iskolakezdéskor, vagy egyáltalán csak körülöttünk lévő világ biztosításában a rendőrökkel közösen megtesznek a közbiztonságért. Kiemelte, hogy a polgárőrök megbecsülésének egyik legmeghatározóbb eredménye az Országos Polgárőr Szövetség, a Belügyminisztérium és a megyei vezetés között kialakult stabil együttműködés. Az elmúlt tíz esztendőben a polgárőrök autókat, felszereléseket, eszközöket és infrastruktúrát kaptak ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudják végezni a bűnmegelőzési és a rendőrség melletti közös szolgálatukat.

Dr. Völlner Pár államtitkár is megerősítette a polgárőség társadalmi szerepvállalásának kiemelt fontosságát és egyben nélkülözhetetlenségét. Tájékoztatást nyújtott arról, hogy a Belügyminisztérium által nyújtott anyagi támogatás mértéke tükrözi az elvégzett munka iránti elismerő tiszteletet.

Farkas Gabor a Komárom-Esztergom Megyei rendőr főkapitány ünnepi beszédében kijelentette, hogy a rendőrség mindig úgy tervezi a munkáját, hogy nem feledkezik meg a polgárőrségről, mert egy olyan szervezetről van szó, akikre az elhivatottságuknak köszönhetően év 365 napján mindig lehet számítani. Felhívta arra is a figyelmet, hogy egy településen lévő rendezvény akkor lehet sikeres, hogy ha a rendőrség és a polgárőrséggel közösen összefog. Azt kívánta, hogy a rendőrség és a polgárőrség kapcsolata továbbra is ennyire megbízható alapokon folytatódjék a jövőben, mint napjainkban.

Dr. Bognár Ferenc Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei elnöke nagy tisztelettel és szeretettel köszöntötte a jelen lévőket a Magyar Vöröskereszt a megyei szervezet nevében. Tájékoztatás nyújtott arról, mind két szervezet az önkéntességre épül ezért is van 2007 óta együttműködési megállapodásuk. A Vöröskereszt nem csak véradás szervezésében, és a jogosítvány megszerzése érdekében elengedhetetlen közúti járművezetéshez szükséges elsősegély nyújtó vizsgák lebonyolításában vesz részt, hanem az egyre nagyobb számban történő balesettek miatt indokolt az elsősegélynyújtás szakszerű módjának tájékoztatása, mert aki elsőként érkezik meg egy ilyen esethez képes legyen arra, hogy az elsősegélynyújtást érintő feladatokat el tudja látni. Megköszönte a meghívást a jövőre nézve kiváló együttműködést kívánt a két szervezet számára.

Popovics György a KomáromEsztergom Megyei Közgyűlés elnöke is külön köszöntötte a rendezvényen részt vevőket és örömmel tájékoztatta őket, hogy a polgárőrség valahol középen helyezkedik el a civil szervezetek és az intézményesített állami szervezetek között mivel mind a kettő jellemzőjét mutatja, és mind a kettő nehézségeivel meg kell küzdenie. A családi napon nem csak a polgárőrök munkáját köszönik meg hanem a családjuknak, hozzátartozójuknak azt a kitartást és támogatást, melynek köszönhetően el tudják végezni azt az áldozatos munkát a közösségi számára melyet nap mint nap tesznek. Megyei elnöként 76 Komárom-Esztergom Megyei önkormányzatot képvisel melynek 41 területén működik polgárőrség. Önkormányzatok igyekeznek biztosítani a polgárőrség működésének feltételit. Kiemelte, hogy nagyon jó kapcsolat alakult ki Kun Csaba elnök úrral. Amióta munkába állt a megyei szövetség egy óriási fejlődésen ment keresztül. Jó erőt és egészséget az áldozatos munkához a családoknak, hozzátartozóknak kitartó támogatást kívánt.

Kun Csaba elnök úr a jelenlévők figyelmét felhívta, hogy a Komárom – Esztergom Megyei Rendőrkapitánysággal lévő közös munka hozzájárult a közlekedésbiztonság javulásához. Megyénk minden lehetőséget megragad a fejlesztésre, hogy a polgárőrök minél hatékonyabban tudják ellátni a feladataikat. Eszközparkok, gépjárművek, elektromos kerékpárok bővítését különböző pályázatok segítségével valósították meg. Ezen fejlesztéseket nem tudták volna végrehajtani a három kitüntetett vendég segítsége nélkül, ezért megköszönve az áldozatos munkát Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő asszonyt, dr. Völlner Pár országgyűlési képviselő urat, Farkas Gábor rendőr dandártábornok urat, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrfő-kapitányság vezetőjét Polgárőr Érdemrendkereszt arany fokozata kitüntetésben részesítette, az Országos Polgárőr Szövetség részéről drSzigeti László önkormányzati alelnök úr, Kun Csaba megyei elnök úr és Csaplár Zoltán az Etikai Bizottság elnöke.

Ezt követően Farkas Gábor a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nevében Szijjártó Csaba Gábornak a Tokodaltárói Polgárőr Egyesület elnökének Sárkányölő Szent György elismerő emlékéremet adott át az évek során nyújtott áldozatos munkájának elismeréseként.

Az ünnepélyes megnyitót követően a kempósok és a lovasok bemutatójával kezdődött a rendezvény, majd kutyás bemutató, mazsorett csoport és az azt követő énekes és táncos műsorok után a polgárőrség, rendőrség, önkéntes tűzoltó egyesület és a vöröskereszt összehangolt baleseti szimulációjával zárultak a programok.

Nap közben a kialakított KRESZ parkban ügyességi és elméleti vetélkedők zajlottak, illetve azt aki a KRESZ tesztet megfelelően kitöltötte emlékéremmel jutalmazták. Mindezek mellett lehetőség volt a rendőr és a tűzoltó gépjárművek megtekintésére, a Vöröskereszt sátorban az újraélesztéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek tájékoztatására, bemutatkozott a Naszályi Polgárőrség lovas tagozata, illetve az Országos Polgárőr Szövetség motoros tagozata.

Ezúton szeretné megköszönni a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség a rendezvényen részt vevő több mint 400 főnek az érdeklődését.

Fotó: Szilitsán Nagy Bence

László Gábor

KEMPSZ sajtós