Oleárnik Roland a Karitatív csoport vezetője épp a motorkerékpárjával a Tatabányai Kormányhivatalhoz ment, amikor észrevette, hogy a Sárbereki lakótelep kereszteződésénél egy idős úr fekszik a földön és a körülötte lévő emberek bizonytalanul álltak mellette.

Azonnal odasietett és megkezdte az elsősegélynyújtást. A jelenlévők tájékoztatták arról, hogy a mentőt már kihívták. Az idős úr vélhetően rosszul lett és esés közben beverte a fejét, mely során agyrázkódást szenvedett, illetve nagyobb intenzitású vérzést tapasztalt a koponya hátsó részénél.

Voltak, akik stabil oldalfekvésbe szerették volna tenni az urat, de az esés okozta trauma miatt nem tudott nyugalmi állapotban maradni.

A jóindulat sajnos nem minden esetben a szakszerű segítségnyújtást eredményezheti, főleg akkor, hogy ha nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel.

Roland a polgárőrség mellett a Magyar Vöröskereszt tagjai is, így a szakszerű elsősegélynyújtás kapcsán magabiztos ismeretekkel és gyakorlati tudással rendelkezik. Ennek köszönhetően a mentők kiérkezéséig a vérzést fedő kötéssel csillapította és az esetleges koponyatörés veszélye miatt megnyugtatta, hogy minél kevesebbet mozogjon.

A Karitatív csoport augusztusban és remélhetőleg szeptemberben elsősegélynyújtó tanfolyamot kíván szervezni az érdeklődő polgárőrtársak részére annak érdekében, hogy ha ilyen és ehhez hasonló esettel találkoznak a szükséges ismeretekkel és tudással rendelkezzenek.

László Gábor

sajtóreferens