A Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) 1,2 millió forintos támogatásával a Komárom-Esztergom Vármegyei Polgárőr Szövetség szervezésében „bűnözés és a közlekedésbiztonság területén jelentkező új kihívásokra adandó válaszokból” tart képzést a diákoknak. Az esztergomi Prímási Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda mindkét iskolájában, illetve Tatabányán a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskolában voltak előadások.

Ha nem figyelünk, akár az utak mentén, akár az interneten könnyen áldozattá válhatunk, ezért is fontos, hogy a Komárom-Esztergom Vármegyei Polgárőr Szövetség szervezésében a hét első két napján három iskolában is baleset- és bűnmegelőzés, illetve közlekedésbiztonság témában tartottak előadást mintegy 500 fiatalnak.

Az előadásokat az Oroszlányi Rendőrkapitányság állományában rendőrként dolgozó Soha János, a Dadi Polgárőr Egyesület elnöke tartotta, aki a jelenlévőknek bemutatta Kun Csabát, a Komárom-Esztergom Vármegyei Polgárőr Szövetség elnökét is.

Az első téma az online térben a diákokra leselkedő veszélyek voltak. Különösképpen a közösségi oldalakra tértek ki, ahol a bűnözők ál-profilokon keresztül léphetnek kapcsolatba a fiatalokkal. Ezért az előadó azt javasolta, hogy ne beszélgessenek olyan, számukra teljesen idegenekkel, akik a világhálón ismerősnek jelölik őket.

A képzés keretében átismételték, hogy a zebrán való áthaladás előtt először balra, majd jobbra és újra balra kell tekinteni, így kell ugyanis leellenőrizni azt, hogy valóban biztonságosan át tudunk-e kelni az úttesten. Szóba került az is, hogy az egyirányú utcában kerékpárral csak akkor hajthatunk forgalommal szemben, ha erről külön rendelkezik egy kiegészítő tábla.

A láthatósági mellény és a biztonsági öv használata mellett Soha János a balesetveszélyes szituációk elkerülése érdekében arra kérte a diákságot, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek elektromos rollerekkel vagy kerékpárral. Az előadás végén szórólapokat és kisebb ajándékokat osztottak ki a gyermekeknek.

forrás: 24 óra