A Bakonyszombathelyi Polgárőr Egyesület 1995. május 18-án 17 fővel alakult meg Paksi József úr vezetésével, aki a mai napig az egyesület elnöke. Tájékoztatott arról, hogy már a kezdeti időszakban az Országos Polgárár Szövetséggel, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetséggel, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal, a Kisbéri Rendőrkapitánysággal, Bakonyszombathely Község Önkormányzatával együttműködési megállapodást írtak alá.

A polgárőrség tagjai ellenszolgáltatás nélkül önzetlenül végzik mai napig az önkéntes társadalmi feladatukat mely közé tartozik az ifjúság, állat és környezetvédelem, a katasztrófavédelem, kormányhivatal, általános iskola, óvoda és az egyházak részéről érkező felkéréseket érintő segítség nyújtás.

Paksi József kiemelte, hogy egyesületi tagok alapszintű polgárőr ismeretekből és forgalom elterelésből eredményes vizsgával rendelkeznek, továbbá két tagtárs elvégezte a Polgárőr Akadémiát ami az egyesület működését segíti.

Kezdetekben saját eszközeinkkel láttak el a polgárőri szolgálatot, mivel a jó szándék és tenni akarás jellemezi az egyesületi tagokat. Nem volt akkor még polgárőr igazolványuk, csak megbízásunk, ami személyigazolvánnyal együtt volt érvényes. Később már sárga láthatósági mellényt is sikerült beszerezniük, így bátrabbá tette a polgárőröket az éjszakai járőrözésük során. A községünkben négy telefonfülke volt, ha esemény történt akkor ezen keresztül tartották a kapcsolatot a Kisbéri Rendőrkapitánysággal, akikkel több esetben láttak el közös szolgálatot.

Tevékenységük első sorban a település és a hozzá tartozó közigazgatási területre terjedt ki, de a megbecsülésük, az eredményes és megbízható munkájuk miatt a térségben lévő feladatok ellátására is kiterjed.

Az elnök úr kezdeményezésének köszönhetően szerveződött meg Bakonyszombathely községében történő szemétszedési akció, mely során 70 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, valamint Kisbér és Komárom közötti 13-as főút mentén lévő árkokat is megtisztították. 

Az utóbbi években oktatást tartottak szakmai, önvédelmi, katasztrófa védelmi ismeretekből és elsősegély nyújtásból szakemberek bevonásával.

Bakonyszombathely a térségben kezdeményező volt a falunapok megszervezésében mely során színvonalas műsorok vonzották a környékbeli lakosságot. A rendőrséggel közösen biztosították a rendezvények zavartalan lebonyolítását és eredményességüket igazolja, hogy számos szomszédos település kéri rendezvények biztosítása érdekében a segítségüket, jelenlétüket.

A közrend és közbiztonság, valamint a rendőrséggel történő közös szolgálat során több esetben történt tettenérés, elfogás, visszatartás, eltűnt személy felkutatása.

József beszámolt arról, hogy a COVID járvány az egyesület működését is felborította, mivel 60 év alatti polgárőrök láthattak el szolgálatot. A járvány elleni védekezésben, a rászorulók segítésében, a betegek ellenőrzésében végezték kiemelt feladatokat, illetve az idősebb lakosokat, mozgáskorlátozottakat szállítottak a kijelölt oltópontokra. Sajnos három polgárőr társunkat elveszítették, akiktől méltó módon búcsúztak és emléküket örökre megőrizik.

A 25 éves évforduló alkalmából elismeréseket és jutalmakat adtak át Varga Józsefné és Paksi Józsefné tiszteletbeli polgárőrök részére, akik  az egyesület könyvelését az alapítás napjától a mai napig  társadalmi munkában végzik.

5, 10 és 25 éves kiemelkedő polgárőr szolgálatért, oklevelet és emlékplakettet, valamint vásárlási utalványt adományoztak Paksi József, Borbély Imre, Rafael Ferenc, Baracskai László, Keller János, Olsa József részére.

Paksi József a 25 év alatt számos kitüntetést kapott az Országos Polgárőr Egyesülettől és a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetségtől. Legutóbb a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Szent-György emlékplakettet adott  át az egyesület számára.

Az egyesület elnöke örömmel véleményezte, hogy a munkájuk eredményességét tükrözi, hogy az elmúlt időszakban a közbiztonság a településen sokat javult, mivel számos család költözik letelepedési szándékkal Bakonyszombathelyre, illetve büszkeséggel tölti el, hogy annak ellenére, hogy sajnos több polgárőr társ beteg, illetve idős korú lett, a mai napig vállalják a polgárőri szolgálatot, ami nagy elismerést, tiszteletet és köszönetet érdemel.

A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség nevében kívánunk további eredményekben gazdag sikeres éveket.

László Gábor

KEMPSZ sajtós