Egység, összefogás, takarékoskodás és gondoskodás egymásról. Egyebek mellett ezek szerepelnek abban a 12 pontban, amelyben az OPSZ elnöke fogalmazta meg hitvallását és kéréseit a most következő nehéz időszak előtt. Dr. Túrós András minderről a Járási Polgárőr Koordinátorok III. Fórumán beszélt szeptember 17-én, Budapesten.

Nehéz időszakban is helyt kell állni – ezzel a gondolattal kezdte megnyitóját Dr. Túrós András a Járási Polgárőr Koordinátorok III. Fórumán. A koordinátoroktól – mint a Polgárőrség nélkülözhetetlen vezetőitől – azt kérte, hogy mint a mindennapokban, most is segítsék az információáramlást a szövetség és az egyesületek között, és vigyék hírét az ország minden pontjára a Fórumon elhangzottaknak.

Az OPSZ elnöke hangsúlyozta, bár a Polgárőrség aranykorát éli és szakmailag, emberileg, anyagilag is sikerei csúcsán van, de az új helyzet, a közeli háború, az egyre növekvő infláció, az energiaválság, vagy a migrációs nyomás ismét próba elé állítja a Szövetséget.

„Ebben az időszakban is szeretnénk fenntartani a Polgárőrség működését, de a nehezebb időszak másfajta hozzáállást igényel – mondta az elnök, majd felsorolta kéréseit, hitvallását, amelyeket 12 pontba foglalt.

 1. A Polgárőrség továbbra is igényeli a Kormány stratégiai partnerségét. Számít Magyarország Kormányára.
 2. A Polgárőrségnek fel kell készülnie a bűnözés új kihívásainak kezelésére, megelőzésére. Nehéz helyzetben a bűnelkövetések száma növekedhet. Több közterületi szolgálatra van szükség.
 3. A polgárőrök a nehéz helyzetben is maradjanak hazafiak, lokálpatrióták, mutassanak példát a településükön.
 4. A Polgárőrség egységének megőrzése, erősítése a siker egyik legfontosabb záloga. Az egység az identitásban mutatkozik meg elsősorban, az egységes formaruhában, oktatásban, szakmai célkitűzésben, eszmeiségben.
 5. A nehézségek miatt további takarékoskodásra van szükség. Ugyanannyi pénzünk lesz, mint eddig, de kevesebb jut majd működésre. Előtérbe kell helyezni a gyalogos, kerékpáros, lovas szolgálatot.
 6. 2023 végéig további 100 új polgárőr egyesületet kell létrehozni, hiszen 1100-1200 településen nincs jelen a Polgárőrség. Koordinátorok mérjék fel a járásaikat és segítsenek új egyesületeket alakítani.
 7. Segítséget kell adni a bármilyen ok miatt nehéz helyzetbe került egyesületeknek.
 8. Gondoskodni kell az idősebb polgárőrökről. Olyan feladatot kell nekik adni (figyelőszolgálat, szellemi bűnmegelőzés, időslátogatás), amelyet el tudnak látni, és amely fontos a település közbiztonsága szempontjából.
 9. A fiatalítás nem lehetőség, hanem minden egyesületnek kötelessége. Vonzóvá kell tenni a polgárőr tevékenységet az ifjak, de a középkorúak, akár a rendvédelem kötelékéből rendelkezési állományba vonultak számára is.
 10. A településeken legyenek a polgárőr egyesületek a közösségi élet központjai.
 11. Építsük ki a Polgárőrség baráti körét. Az egyesületek tegyenek meg mindent, hogy támogatókat (anyagi támogatókat is), barátokat szerezzenek, derítsék fel, kik érdeklődnek a munkánk iránt, de mérjék fel azt is, hogy kik az ellenzői a tevékenységünknek.
 12. Legyen hitünk, szívünk a polgárőr feladatok végzéséhez, segítsük egymást, fogjuk meg azok kezét, akik a tagságon belül nehéz helyzetbe kerültek.

„Én magam, személyes felelősséget érzek a Polgárőrség iránt, ezért mindenkit arra kérek, hogy fogjunk össze és egységben végezzük önkéntes munkánkat a magyar nemzet biztonsága érdekében” – zárta gondolatait az OPSZ elnöke.

Teljes cikk és további képek az Országos Polgárőr Szövetség honlapján olvasható.

https://opsz.hu/12-pont-a-nehez-idoszak-atveszeleseert/

Szöveg: Bakonyi Ágnes, Fotó: Posztós Csaba